Milan - hlavní město designu

12.05.2009 12:15

LifeStyle

Centrum módy, designu, ale také finančnictví a obchodu to je dnešní Milán. A byl takový vlastně odjakživa, od doby, kdy jej před tisíciletími založil zřejmně některý z keltských národů, které si nakonec podrobil Řím. Milán leží na příhodném místě, díky němuž v něm vždy kvetl obchod, město bohatlo a posilovalo svůj význam. Dnes je díky počtu obyvatel po Římu druhou metropolí Itálie, čímž také navazuje na historii. Už v roce 293 se Milán stal hlavním městem Západořímské říše a mnohokrát se v něm psaly dějiny významné z evropského hlediska.

Dnes je v hlavním městě provincie Lombardie symbolem z minulosti zejména mohutné opevnění Castello Sforzesco. Rozsáhlá renesanční pevnost s hlubokým příkopem, silnou věží a spoustou vnitřních paláců se proměnila v nedobytný hrad. Dnes jsou pevné brány Castella Sforzesca dokořán otevřeny nejen obyvatelům města, kteří si sem chodí odpočinout, ale především turistům. Ti zde objevují jak osobitou architekturu, tak spoustu zajímavých děl slavných italských umělců. V legendární galerii Pinacoteca najdete mimo jiné poslední, nedokončenou sochu Michelangela nazvanou Pietá Rondanini či rukopis Codex Trivulzanius od Leonarda da Vinciho.

 

Širší centrum Milána umožňuje navštívit během dne všechny důležité památky, i když samozřejmně více klidu a času na prohlídku všech z nich zaručí alespoň dvoudenní pobyt. Ať už se rozhodnete jakkoli, zaručeně nesmíte minout samotné centrum, kde na vás čeká kromně úchvatného Dómu také slavná opera La Scala či neméně věhlasná galerie Vittoria Emanuella II. se spoustou luxusních obchodů a unikátní atmosférou. Galerie byla postavená na konci 19 století na oslavu sjednotitele Itálie. Impozantní stavba z ocely a skla spojuje náměstí s katedrálou a pár set metrů vdálené náměstíčko s La Scalou. Kromě luxusních obchodů, které jen dokládají statut Milána coby módní metropole, zde můžete navštívit některou z né zrovna levných, ale stylových a slavných kaváren či restaurací a ochutnat nějakou místní specialitu. Pokud ujdete o pár metrů dále a zapadnete do některé z mnoha pizzerií, také neuděláte špatně. A protože jsme v Itálii, můžete si být jisti, že na každém rohu vám udělají skvělou a silnou italskou kávu.

Siestu si můžete naplnit obdivováním luxusní galerie, úchvatná je nejen její architektura, ale také fresky na domech či mozaiky na podlaze osmibokého křížení uprostřed stavby. Jedná se o symbol čtyř světadílů Evropy, Ameriky, Afriky a Asie a teké Umění, Zemědělství, Vědy a Průmyslu. Po pár metrech dojdete až k La Scale. Její vzniky umožňiy reformy Marie Terezie v 18. století. Při jejím otevření 3. srpna 1778 ještě nikdo netušil, že se tato v celku nenápadná neoklasicistní budova stane jednou z nejslavnějších oper na světě. Vstupenky bývají vyprodány na měsíce dopředu, a tak pokud nebudete mít to štěstí, že byste shlédli přímo v hledišti nějakou slavnou operu, zkuste zavítat aspoň do nedalekého divadelního muzea.

Pokud ale dáváte přednost spíše automobilové historii města a jeho okolí, vyražte do čtvrti Portello, kde kdysi stávala první dílna Alfy Romeo. Z okolí lze doporučit také výlet do Monzy, kde se nachází slavný okruh s historickou a dnes již nepoužívanou tratí uvnitř moderního závodiště.

—————

Zpět



https://lifestyle.webnode.cz/