Rozhovory s milionáři 1

04.08.2008 20:59

Jim Rohn ovlivnil v uplynulých více jak 38 letech mnoho známých autorů, mezi něž patří například Mark Victor Hansen, Anthony Robbins a další. Učil se u něj Mark Hughes, zakladatel Herbalife. Je autorem tuctu knih a nahrávek věnovaných úspěchu. Mike Litman tvrdí, že v tuto chvíli mentoruje miliony lidí na celém světě.

Co je to úspěch pro Jima Rohna? "No, myslím, že maximální úspěch je žít dobrým životem. Část úspěchu tvoří příjem. Část je finanční nezávislost. Část jsou cíle, kterých dosáhneš, sny, které se stanou skutečností, rodina, děti, vnoučata, dobří přátelé, produktivita. Je to široký pojem."

Recept? "Můj mentor pan Schoff říkal: 'Když budete pracovat na sobě, zbohatnete.'" Což znamená mimo jiné změnit i přístupy. Jim Rohn považuje za důležitý nástroj jazyk.
"Když se chceš dostat nahoru, pak se musíš naučit mluvit. Jazyk otevírá bránu k bohatství. Velká část úspěchu začíná tím, jak přemýšlíme, jaký je náš postoj a hlavně jaký jazyk používáme."

V první řadě je třeba mít nějakou životní filosofii. Buď se stanete součástí plánu někoho jiného (a budete do smrti chodit přes píchačky a co chvíli se marně dožadovat zvýšení platu), nebo si budete o svém životě rozhodovat sami.

Nezbytné je ovládání sebe sama. "Kázeň váží gramy a lítost tuny." Je to podobné jako u zubaře - když to opravíme teď, bude to stát 300 dolarů, později už 3 000. A kaz sám od sebe neodejde.

A pak je tu ještě jedna věc, bez které se neobejdete, vlastně ta nejdůležitější - pádný důvod. Nemáte-li proč, úspěšní nebudete. Řeknete-li si "tak bych možná mohl zkusit..", úspěch vás mine.

Jim Rohn je autorem základní definice úspěchu: síla cílů. "Začněte seznamem věcí, které chcete," říká. Neučí nic složitého. Prostě si vytvořte seznam knih, které si chcete přečíst, seznam míst, která chcete navštívit a seznam věcí, které si přejete získat. Napište do něj hodně podrobností - je radostí je pak odškrtávat.
"Na mém prvním seznamu byla malá pomsta," přiznává Rohn. Nemohl se dočkat, až těm, kteří mu nevěřili, dokáže, že uspěl. Tou malou pomstou bylo zaparkování nového vozu na jejich trávníku.

A ještě jedno ponaučení: "Nezačínej den, dokud jsi ho neskončil." Jak tomu rozumět? Podobně platí, že nemůžete stavět dům dříve, než jste ho postavili. Když budete klást cihlu na cihlu a někdo se vás zeptá, co to bude, odpovíte, že nevíte? Neměli byste se tedy pouštět do práce dříve, než si ji pořádně naplánujete.

Nakonec citát pro ty, kteří pochybují, že je správné být milionářem (a není jich málo): "Když chceš bohatství, je v pořádku si přát být bohatý, jestliže za to zaplatíš řádnou cenu."

 

Autor: Miloš Toman, www.IntuitivniMarketing.cz

—————

Zpět



https://lifestyle.webnode.cz/