Rozhovory s milionáři 3

06.08.2008 05:20

Jméno Wally "Famous" Amos českému čtenáři asi nezní příliš povědomě, ani když ho ztotožníme s Famous Amos Cookies. Přesto si jeho názory zaslouží pozornosti.

Famous Amos se narodil v roce 1975, kdy Wally otevřel v Hollywoodu první obchod na světě, prodávající jen čokoládové pečivo. Jak už jsme se s tím setkali u předešlých hostů Show Mika Litmana, i zde byla na začátku představa. Wally snil o tom, že bude dělat nejchutnější čokoládové sušenky, jaké kdy kdo jedl.

 

"Miluji čokoládové pečivo," vysvětluje. "Takže to musí být nápad, do kterého ses zamiloval. S kterým ses oženil. Ne jenom nápad, který ti vydělá peníze. Ne nápad, o kterém si myslíš, že ti zajistí hmotné výhody. Nadšení dříve nebo později opadne. Nápadu se nebudeš tolik věnovat, jako když ses do něj zamiloval. Takže se musí jednat o nápad, pro který jsi zapálený."

Podle Wallyho Amose existuje několik základních pravidel, kterých je třeba se držet. Ze všeho nejdříve musíte nějak začít. Spousta lidí má sice nápady, ale neodváží se je uskutečnit - pořád jen hledají nějaká rizika. Takže musíte být tak posedlí, že zkrátka začnete.

Pak musíte mít jméno. Wally napsal knihu Člověk bez jména (když prodal firmu Famous Amos Company, noví majitelé se dožadovali, aby nepoužíval své jméno!), takže o tom musí něco vědět.

Třetí pravidlo říká, že nikdo není odborník na všechno. Děláte chybu, myslíte-li si to. Dejte tedy dohromady tým (vidíte, že existuje cosi jako univerzální pravidla, táhnoucí se coby červená nit všemi příběhy - toto už přece říkal Mark Victor Hansen).

Wally Amos je členem správní rady Nadace Napoleona Hilla (český čtenář asi bude nejvíce znát jeho knihu Myšlením k bohatství). Na otázku, co je podle něj nejsilnější myšlenka z této knihy, Wally odpovídá: "Jednu věc, kterou Napoleon Hill doporučuje a která je jádrem mého úspěchu, je ujít míli navíc. Udělat více, než o co tě požádali nebo co se dá od tebe očekávat. Neměl bys to ale dělat jenom kvůli nějakým výhodám, kvůli osobnímu zisku, ale ve prospěch všech."

Proč je vždy kladen takový důraz na postoje? "Vesmír ti dá vždycky za pravdu. Souhlasí se vším, co řekneš. Když řekneš 'dokážu to', vesmír řekne 'ano, dokážeš'. Když řekneš 'nedokážu to', vesmír to potvrdí a řekne 'ano, máš pravdu, nedokážeš to'"

Oblíbený citát: "Na dveře zaklepal Strach. Dveře otevřela víra a za nimi nikdo nebyl. To, z čeho máš strach, neexistuje. Pouze si to vymýšlíš."

 

Autor: Miloš Toman, www.IntuitivniMarketing.cz

 

 

—————

Zpět



https://lifestyle.webnode.cz/