Rozhovory s milionáři 6

13.08.2008 06:31

Sharon Lechter se podílela na veleúspěšných knihách Bohatý táta, chudý táta, příběhu Roberta Kyosaki. Sharon je autorizovanou účetní.

 

Nejdůležitějším tématem těchto knih je finanční gramotnost. "Tvoje vysvědčení ze školy mělo písmena nebo čísla, která ti řekla, jak na tom jsi. Ve skutečném životě nedostaneš vysvědčení, ale máš finanční výkaz. Tvůj finanční výkaz je tvoje vysvědčení ve skutečném životě."

To, čím se myšlení Roberta Kyosakiho a Sharon Lechterové lisí od běžné praxe, je jiné pojetí aktiv a pasiv. Jednoduše řečeno. Aktiva vkládají peníze do vaší kapsy, pasiva je vytahují. Aktiva jsou věci, které vytvářejí příjem, pasiva jsou věci, kvůli kterým si musíte sednou a napsat příkaz k úhradě.

Typický příklad: Koupíte-li si z výplaty nové auto, po čase nemáte ani auto, ani peníze. Když si ovšem nejdříve koupíte nájemní dům, který vám bude produkovat peníze každý měsíc, můžete si auto koupit z tohoto příjmu. Samotný zdroj příjmu ale nezmizí. I když už auto mít nebudete, stále je tu nemovitost produkující peněžní tok.

Co je to, když si koupíte vlastní dům? "Vkládá tvůj dům peníze do tvé kapsy každý měsíc?" ptá se Sharon. Samozřejmě ne. "Vytahuje tvůj dům peníze z tvé kapsy?" Ano, musíte platit daň z nemovitosti, hypotéku, opravy.

A co když už máte hypotéku splacenou a dům je váš? Můžete ho považovat za aktivum? Ani tehdy ne - stále platíte třeba daň z nemovitosti.

Dobrá, mohou ale investovat všichni? Sharon Lechter se domnívá, že je to otázka myšlení. Chudí lidé dostanou výplatu a doufají, že jim do konce měsíce něco zůstane. Jdou od výplaty k výplatě.
Lidé střední třídy si půjčují. Pracují tedy více a více, aby mohli dluhy splácet, ale současně si i více půjčují. Opět jim nic nezůstane.

Autoři knihy Bohatý táta, chudý táta nazývají tento způsob života krysím závodem. Jak z toho ven?

"Hleď si svého," říká Sharon. Znamená to, že jste výkonnými řediteli svého života - záleží jen na vás, co s výplatou uděláte. Hleďte si tedy svého finančního výkazu.

Další z věcí, kterou autorské duo nabízí, je hra Cashflow (můžete ji vidět i v našich knihkupectvích). Lidé si na ní mohou vyzkoušet, jak vytvářet aktiva, jak se stát investory. "Nejsme společností, která učí, jak rychle zbohatnout," vysvětluje Sharon Lechter."my jsme firma, která říká: 'ty sám máš schopnost řídit svůj vlastní finanční život'."

Jak se stát bohatým? V peněžním toku chudých a střední třídy vidíme, že příjem odchází pasivy. Bohatí budují aktiva.

 

Autor: Miloš Toman, www.IntuitivniMarketing.cz

—————

Zpět



https://lifestyle.webnode.cz/