Rozhovory s milionáři 7

17.08.2008 21:20

Michael Gerber se proslavil knihou Podnikatelský mýtus (s podtitulem "Proč většina malých firem do roka zkrachuje a co proti tomu dělat" ji česky vydalo nakladatelství Management Press).

 

"V podstatě jde o to," vysvětluje Michael, "že většina lidí, kteří začnou podnikat, nejsou podnikatelé, jak sami tvrdí. Jsou to spíše lidé, kterým říkám 'technici' trpící podnikatelským záchvatem. Všichni chodí pracovat do své firmy a vytvářejí si pro sebe zaměstnání. A pak se z toho náhle stane nejhorší práce na světě, protože pracují pro šílence."

Kdo je tím šílencem? Přece my všichni, kdo vlastníme firmu. Dřeme do úpadu, v noci nemůžeme spát, nedokážeme myslet na nic jiného.

"Skutečným smyslem, proč založit firmu, je ji prodat," říká Michael Gerber. Člověk by si měl ještě před tím, než firmu nastartuje, položit otázku: Jak se jí zbavím?
"Firma je výrobek podnikatele," dodává. Je tedy přirozené život se prodejem svých výrobků.

Jak vypadá taková firma, která je vlastně produktem? Michael Gerber v tom má jasno: musí pracovat bez vás. Musíte mít systém, který to zajistí. Průlomový názor zní: "Inteligentní systémy v rukou obyčejných lidí produkují inteligentní výsledky".

Je tedy třeba vytvořit takovou firmu (a systém v ní), která bude kvalitně produkovat bez ohledu na kvalitu lidí. Michael tomu říká "Orchestrace".
"Musíš vyloučit svobodné jednání," vysvětluje. Každý neobyčejný muž nebo žena, kteří vlastní neobyčejnou firmu, řekne něco, co ostatní nemají odvahu říct: 'Buď bude po mém, nebo se ztrať z parády'. Takže orchestrace znamená vytvořit systém, jehož principem je, že když konečně objevíš něco, co funguje, každý, kdo dělá takovou činnost ve tvé společnosti, to musí dělat naprosto stejně."

Obyčejní lidé tak dělají neobyčejné věci.

 

Autor: Miloš Toman, www.IntuitivniMarketing.cz

 

—————

Zpět



https://lifestyle.webnode.cz/